Denne uken har jeg filmet og sydd fremgangsmåte til treningstights i lycra til Syportalen. Et veldig kjekt prosjekt. Lycra er kjempefint til treningstøy og badetøy siden det har så god stretch i både høyden og bredden og siden det på samme tid er stødig og egner seg godt til trening og fysisk aktivitet.
Selv om dette absolutt er et overkommelig prosjekt, så kan nok noen syns det er litt uvant å sy i lycra. Spesielt om man er vant til stoffer som er litt mer medgjørlige. Lycra kan nemlig oppleves som ganske glatt og levende, og det er ikke umiddelbart gitt at den gjør det som du vil. Men fortvil ikke. Jeg vil dele tipsene og triksene som gjør det enkelt og gøy å sy i lycra! Mitt mål er jo at DU skal lykkes og oppleve syglede, så jeg vil hjelpe deg på veien sånn at du viser lycraen hvem som er sjefen.
Denne tightsen er den beste jeg har hatt noen gang. Den har ingen søm midt foran, har kile og har
elastikk øverst inni midjebåndet. Mønsteret heter Clara og er fra www. Jalie.com. Stoff fra www.kreativshop.no
Jeg er helt sikker på at du kommer til å få det til! Men jeg vet også at hvis veien dit byr på altfor mye frustrasjon, så kommer du til å vegre deg mot å sy i lycra eller andre levende, glatte stoffer igjen. Jeg vil at du skal kunne sy i lycra og oppleve mestring, så derfor skal jeg dele mine beste tips med deg
En god treningstights skal man kunne bevege seg i og den skal sitte så godt på at man slipper å bekymre seg for at den skal skli ned.
Først, kan du kjenne deg igjen i beskrivelsen under her? Kunne det vært deg?
Se for deg at du har godt mot og setter i gang med et nytt syprosjekt. Du legger stoffet på bordet, men wups! Stoffet ville visst ikke ligge på bordet og skled rett ned på gulvet. Ikke så rart. Lycra er superglatt. Du kjenner deg litt irritert, men børster det av deg. Du legger stoffbiten lengre inn på bordet og passer på at det ikke får til å stikke av. Så finner du frem mønsterdelene og legger dem utover. Du slenger på noen mønstervekter eller noe tungt som tilfeldigvis ligger i nærheten. Så begynner du å klippe ut. Men oy! Plutselig har alt sammen forskjøvet seg. Du forsøker å legge det på plass igjen. Det samme skjer flere ganger, og du krysser fingrene for at mønsterdelen tross alt likevel ligner litt på det du hadde planer om å klippe ut.
Nå kan du begynne å sy sammen. Du er godt fornøyd med deg selv. Du har nemlig funnet frem helt riktig nål. Den er ny til og med, så dette blir bra. Mens du syr så oppdager du at den ene stoffbiten har sklidd og at du ikke har sydd gjennom alle lagene. Det ble hull i sømmen din.
Du orker ikke å rekke opp i dag og kjenner at irritasjonen bygger seg opp. Du legger fra deg prosjektet for i dag.
X antall dager senere. Prosjektet ditt har ligget i flere uker nå. Du vet at sannsynligheten er stor for at du aldri kommer til å gjøre det ferdig. Du går likevel i gang igjen. Du gir deg selv en klapp på skulderen for at du ikke gir deg. Du må rekke opp noen ganger til, men
tilslutt ender du opp med et plagg som du ble noenlunde fornøyd med. Du er glad for at ingen skal se innsiden av plagget bortsett fra deg selv, men det ble da et tålelig greit resultat?
Selv om du fikk fullført, så syns du det var veldig frustrerende og vil nok ikke sy i lycra eller andre levende stoffer igjen med det første.
Hvis du nikker gjenkjennende nå, så håper jeg at listen under her kan hjelpe deg!
1. Ta deg god tid
Dette høres kanskje ut som en selvfølge, men det å ta seg god tid og være litt ekstra nøye kan faktisk spare deg for veldig mye frustrasjon. Hvis liker at det går fort og raskt når du syr, så vurder om du ikke likevel skal ta deg tid til å være litt ekstra nøye her. Jeg regner med at du som de fleste andre ikke syns det er så kjekt å sprette opp, så ta deg heller litt ekstra god tid, så sparer du deg kanskje for oppspretting.
2. Bruk knappenåler
Jeg liker veldig godt å bruke wonderclips når jeg syr. Selv om wonderclips er et kjempegodt hjelpemiddel, så er det større sjanse for at stoffet kan gli med wonderclips enn med knappenåler.
Også når du skal klippe eller skjære ut stoffet, så vil knappenåler være god hjelp. Jeg bruker ofte mønstervekter eller lignende når jeg skal skjære ut mønsterdeler, men siden lycra er så glatt så vil ikke dette alltid være nok. Spesielt hvis du klipper ut med saks vil dette være viktig, men også med rullekniv kan dette være en god hjelp.
3. Bruk limpenn
Dette tipset henger sammen med forrige tips. Alt du kan bruke som tvinger stoffet til å ligge i ro er bra og sewline limepenn gjør at du kan lime stoffene sammen og på den måten forhindre at stoffene sklir mens du syr. Limpenn går bort i vask, så dette er et supert hjelpemiddel.
4. Bruk riktig nål
Riktig nål er viktig til alle slags prosjekter, og også når du skal sy i lycra. Når du syr i stoffer med stretch, så er det viktig at du bruker ei nål med avrundet tupp. Det gjør at nålen smyger seg mellom fibrene, istedenfor å kutte dem og lage hull i sømmen din. Jerseynål kan brukes, men bruk veldig gjerne ei stretchnål. Disse nålene har mange av de samme egenskapene, men ei stretchnål er spesielt godt egne når det er snakk om stoffer med ekstra mye stretch.
Vil du vite mer om synåler? Jeg har laget en nåleguide som forklarer deg alt du trenger å vite for å velge riktig nål: Her kan du laste ned guiden helt gratis
5. Sy testsøm
Selv om du gjerne vil gå i gang med en gang og kanskje syns testsøm ikke er det mest spennende i verden, så kan det spare deg for frustrasjon senere. Klipp ut en bit stoff og sy en testsøm med den sømmen du vil bruke. Hvis du vurderer ulike sømmer, så test de forskjellige og se hvilken som gir deg best resultat. Hvis du skal sy sammen to lag med stoff, så bruk tilsvarende på testen. Du bør også dra i sømmen for å se at den tåler belastningen. Hvis du ser at sømmen ryker, så vet du at sømmen ikke er elastisk nok.
6. Sjekk at stoffet har riktig grad av stretch til prosjektet
Hvis du skal sy i lycra, er det sannsynlig at du skal sy enten treningstøy eller badetøy. Som regel har lycra veldig god stretch, men gjør det uansett til en vane å sjekke grad av stretch i både høyden og bredden. Til den treningstightsen jeg har sydd her, så krevdes det 60% stretch i både høyden og bredden. Hvis stoffet har mindre stretch enn det, så kan plagget bli for lite. Du finner grad av stretch ved å legge en stoffbit mot en linjal på 10 cm og dra i stoffet og se hvor mye det vokser. Hvis du klarer å dra stoffet til 16 cm, betyr det at stoffbiten har 60% stretch. Hvis du er medlem i Syportalen, så viser jeg dette i videoform der.
7. Vær raus med deg selv
Selv om du gjør alt rett, så vit at feil kan skje. Selv etter at jeg har sydd i mange år, så gjør jeg fortsatt feil, og det er nok bare en del av det. Se heller på det som læring og vit at det blir lettere for hver gang du øver og vær raus med deg selv. Ha lav terskel for å være fornøyd med det som du har skapt, og hvis noen skryter av det som du har sydd, så motstå fristelsen til å påpeke alt som ikke du var fornøyd med. Si tusen takk og vær oppriktig stolt av det som du har sydd. Ps: det er ingenting som heter perfekt 😉
Da har jeg delt mine beste tips med deg når det kommer til å sy i lycra. Jeg håper disse tipsene vil være god hjelp for deg når du skal sy i lycra, og hvis du har noen spørsmål, så ikke vær redd for å ta kontakt.
50% Complete
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.