Kan man kante med jersey?

Kan jeg kante med jersey, eller må det være ribb?

Dette spørsmålet får jeg ofte. Er det egentlig bare ribb som kan brukes til kanting? Absolutt ikke! Jeg har kantet med alle mulige slags stoff - ikke minst jersey! Her gir jeg deg mine 3  beste tips for å få til kanting med jersey uten å plages. 

Når man skal sy et plagg i strikket stoff/stretch, vil man ofte få behov for å få en pen avslutning enten i halsutringningen, nederst på ermer, langs lommer for å nevne noen. Da kan man kante plagget enten på vanlig symaskin med tvillingnål eller pyntesøm, eller ved hjelp av en coverstitch med kantebåndsapparat. Man får gjerne høre at det er ribb som skal brukes til dette, og det er ikke uten grunn. Ribb har nemlig veldig god stretch og passer derfor kjempegodt til kanting. Men du har altså mange flere muligheter enn det bare du tør å prøve. 

På bildet over ser du en t-skjorte kantet med ribb. Det er lett å kjenne igjen ribb på grunn av de synlige stripene i stoffet.

 

Jeg liker gjerne å matche kantingen med samme stoff som selve plagget, og da er det gjerne litt begrensede muligheter med ribb. Jeg har derfor kantet med utrolig mange ulike stoff - med stor suksess. 

Kjolebodyen på bildet over er kantet med jersey både i halsutringningen og i ermene. 

 

Jeg har blant annet kantet med jersey, interlock, merinoull, ponte for å nevne noen. Alle disse er strikkede stoffer, men med ganske ulike egenskaper. Jeg skal ikke gå inn på hvordan du skal gå frem når du bruker alle de ulike, men jeg vil gi noen råd når du ønsker å kante med jersey.

På bodyen på bildet over ønsket jeg å ha akkurat samme farge på kantingen som på selve plagget og da ville jeg kante med jersey. Denne er kantet med kantebåndsapparat på coverstich og jeg syns det var gøy at jeg traff ganske godt på stjernemønsteret i halsen. (Skulle likt å si at det var iskald beregning, men det var 100 % flaks). 

3 tips når du vil kante med jersey

1. Jersey har mindre stretch

Husk at jersey har mindre stretch enn ribb og det må tas hensyn til. Vær klar over at hvis du kanter med jersey, så vil ikke det oppføre seg helt på samme måte som ribb gjør. Når du kanter med ribb, vil den gode stretchen gjøre at plagget du kanter vil kunne trekke seg litt sammen og hjelpe til med å holde plagget på plass. Hvis det er øverste kanten på en truse du kanter, vil dermed ikke trusa sitte like tett inntil kroppen hvis det blir kantet med jersey, som med ribb. I mange tilfeller, som i en halsutringning vil ofte ikke dette ha noen stor betydning. 

2. Jersey ruller seg mer.

Der ribb ligger ganske pent og flatt, vil man ofte oppleve at jersey krøller seg mer, spesielt etter vask. Jeg anbefaler likevel at du vasker stoffet før du syr. Her kan du lese hvorfor. Det kan hjelpe litt å riste stoffet før du henger det til tørk, og at du stryker det, men jersey vil uansett kunne krølle seg litt. Hvis du kanter med vanlig symaskin vil du kunne tilpasse dette med fingrene underveis, mens det med kantebåndsapparat kan være litt mer knotete, siden jerseyen kan krølle seg inni kantebåndsapparatet. Hvis du tar deg god tid underveis og sjekker at stoffet ligger pent på plass og eventuelt drar det på plass underveis, så går det helt fint. 

3. Husk å følge trådretningen.

Det er alltid viktig å følge trådretningen, men ekstra viktig når det kommer til kanting med jersey, siden man da trenger all den stretchen man kan få. Jersey har normalt mer stretch i bredden av stoffet og det vil vi utnytte. 

Slik finner du trådretningen

Når du skal finne trådretningen på jersey kan du enten finne den vet hjelp av illustrasjonen under. Trådretningen går langs lengden av stoffet. Du kan også studere stoffet og se hvilken vei "maskene" går. Det er nemlig akkurat samme prinsippet på strikket stoff som på en strikket genser, bare at maskene er mye mindre. Der du ser at det går små striper i stoffet, finner du trådretningen. På bildet under ser du hvordan jersey ser ut på nært hold. Stripene i stoffet går samme vei som trådretningen. 

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.