3 gode grunner til å vaske stoffene før du syr

Har du hørt rådet om at man bør vaskene stoffene før man syr? Har du også blitt fristet til å droppe det, fordi du helst vil begynne å sy med en gang? Da kan det være greit å vite hvorfor det er så viktig å vaske stoffene før du syr i dem.

1. Krymp

 De fleste stoff krymper noen prosent i vask. Se for deg at du bruker masse tid på å sy et plagg du er fornøyd med, og så kommer skuffelsen etter første vask! Jeg tok snarveien en gang jeg skulle sy en kjole til datteren min og kjøpte stoff i siste liten. Skal si jeg angret etterpå. 

Noen tror også at det er nok å sy plagget litt større, men det er litt gambling spør du meg. Da kan du være både heldig og uheldig. 

 

2. Overskuddsfarge

Du får vasket bort overskuddsfarge. De fleste stoffer har mye overskuddsfarge fra produksjon. Det kan sitte i etter mange vask, men "det verste" får du bort etter vask nr 1. Bruk gjerne også colour catcher. Det er et lite ark som trekker til seg overskuddsfarge og hindrer at farge smitter over på andre plagg. 

Bonustips: Jeg bruker colour catcher ofte når jeg vasker ferdige plagg også, da overskuddsfarge kan sitte i lenge. På plagg som har både lys og mørk farge, slipper du da også at den lyse fargen blir misfarget etter en stund. 

3. Kjemikalier

Du får fjernet kjemikalier fra produksjon. Ja, produskjon av tekstiler innebærer ofte endel kjemikalier som det kan være fint å slippe å få inntil kroppen. Vask det først, så er det klart til bruk når det er sydd. 

 

Så hvordan vasker jeg stoffene?

En god tommelfingerregel er: vask stoffet på samme måte som du kommer til å vaske det ferdige plagget. Vær også obs på at enkelte tekstiler ikke tåler vask, men skal kun renses. Et eksempel på det kan være enkelte ullstoff. Sjekk derfor vaskeanvisningen til det stoffet du har kjøpt. 

 

 

FAQ

Må jeg kaste over stoffene før jeg vasker?

Har du et stoff som lett frynser seg i kantene, typisk et vevd stoff, kan du vurdere å gjøre det, da dette kan frynse seg en god del i vaskemaskina. Hvertfall hvis du har beregnet stoffmengden og ikke har nok til at det blir litt svinn. Sy da enten en sikksakk ytterst på råkantene, eller bruk overlock om du har det.

Stoffet krøller seg sånn når jeg vasker. 

Et eksempel på et stoff som krøller seg mye i vask er jersey. Kantene ruller seg da ofte innover og kan være vanskelig å få rett igjen, selv med strykejern. Det beste du kan gjøre er å jobbe litt med stoffet før du henger det til tørk, rist det og rett ut kantene så godt det går. Utover det, vil det nok likevel krølle seg litt, men det er likevel bedre enn alternativet; et plagg  som i verste fall er ubrukelig etter første vask. 

Har du lyst til å lære å sy på nett? Lillifix Syportal er ikke et vanlig sykurs, men en A til Å syopplevelse året rundt. Du kan lære deg å sy alt du vil hjemme hos deg selv. Jeg vil vite mer

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.